Λήψη νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας.

Λήψη νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας.

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

κ. Α. Λοβέρδο

 

Σταθεροί στις θέσεις μας και τις απόψεις μας, πριν από οκτώ περίπου μήνες ως κυβερνητικοί βουλευτές αναδείξαμε το θέμα εξαίρεσης από την υποχρεωτική καταγραφή των ιδιοκτητών μικρών καφενείων στην περιφέρεια της χώρας, συνταξιούχων του ΟΓΑ, στα μητρώα του ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου, την υποχρεωτική ασφάλιση και καταβολή εισφορών, κατά τις προβλέψεις της εγκυκλίου 99/1-12-2008. Σε πολλούς ιδιοκτήτες καφενείων εστάλη μάλιστα από τον ΟΑΕΕ και σχετική ενημέρωση. Ωστόσο, μετά από συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας (ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 14785/9-4/2009, 18814/7-5-09, 46/17-6-09), ο Διοικητής του ΟΑΕΕ με το 153/36189/15.4.09 έγγραφό του ανέστειλε προσωρινά την ισχύ της εγκυκλίου 99/1-12-2008, ώστε οι συνταξιούχοι απαλλάχτηκαν της υποχρεωτικής καταβολής των εισφορών. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα του τύπου, η σημερινή κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΕ, με την εγκύκλιο 139/2009, επαναφέρει το ζήτημα και επιβάλλει εκ νέου την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ των Ιδιοκτητών Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας, ρυθμίσεις που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικές για συνταξιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία που διατηρούν καφενεία στα μικρά χωριά. Μάλιστα, ο Οργανισμός ζητά εκτός της ετήσιας εισφοράς και αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου.

Γεγονός είναι ότι τα μικρά καφενεία βασίζονται σε μικρή πελατεία, κυρίως τρίτης ηλικίας, και έχουν περιορισμένα έσοδα. Επιπροσθέτως, στα απομακρυσμένα χωριά της Ελληνικής επαρχίας αποτελούν το μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης, αλλά και το βασικό χώρο κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης των κατοίκων. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των μικρών αυτών καφενείων είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή άλλων Ταμείων, η δε δραστηριότητά τους ως ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων ελάχιστα αυξάνει το εισόδημά τους. Τέλος, σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των καφενείων στα χωριά της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ήδη έντονα οικονομικά προβλήματα, σε αρκετές περιπτώσεις κινδυνεύουν να κλείσουν ή κλείνουν τα καφενεία. Στο πλαίσιο αυτό, και ιδιαιτέρως για την υποστήριξη των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων και την μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, κρίνεται σημαντική η επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης προς την κατεύθυνση της εξαίρεσης των εν λόγω ιδιοκτητών από την υποχρεωτική καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ, καθώς παλιότερα οι τελευταίοι δεν κατέβαλαν σχετική εισφορά στο ΤΕΒΕ.

Η θέση μας και σήμερα παραμένει σταθερή. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες μικρών παραδοσιακών καφενείων στην περιφέρεια της χώρας πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση και να απαλλαγούν από την καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει άμεσα συγκεκριμένη ρύθμιση για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εισφορά στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών μικρών καφενείων στην περιφέρεια, που είναι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καταβάλλουν κανένα ποσό στο νέο Ταμείο;

Απάντηση Υπουργείου

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου

Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης

Κόλλιας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Κορινθίας

Τζηκαλάγιας Ζήσης, Βουλευτής Καστοριάς

Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Μπούρας Θανάσης, Βουλευτής Αττικής

Αποστολάκος Γρηγόρης, Βουλευτής Λακωνίας

Τσιάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Καρδίτσας

Τζίμας Μαργαρίτης, Βουλευτής Δράμας

Μπεκίρης Μιχάλης, Βουλευτής Αχαΐας

Παπασιώζος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Άρτας

Βλάχος Γιώργος, Βουλευτής Αττικής

Καλογιάννης Σταύρος, Βουλευτής Ιωαννίνων

Πλακιωτάκης Ιωάννης, Βουλευτής Λασιθίου

Καλαφάτης Σταύρος, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Γιαννάκης Μιχάλης, Βουλευτής Βοιωτίας

Βόζενμπεργκ Ελίζα, Βουλευτής Α' Αθηνών

Κιλτίδης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Κιλκίς

Ιωαννίδης Ιωάννης, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Μαρκογιαννάκης Χρήστος, Βουλευτής Χανίων

Τσουμάνης Δημήτριος, Βουλευτής Πρέβεζας

Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Ρεθύμνου

Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας

Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ηλείας

Σταμάτης Δημήτρης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Γαληνός Σπυρίδων, Βουλευτής Λέσβου

Τσουμάνη Ευγενία, Βουλευτής Επικρατείας

Παπαδόπουλος Μιχάλης, Βουλευτής Κοζάνης

Λεονταρίδης Θεόφιλος, Βουλευτής Σερρών

Χαλκίδης Μιχάλης, Βουλευτής Ημαθίας

Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βουλευτής Φλώρινας

Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής

Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας